Google+ Followers

Friday, 12 August 2011

Kenapa mesti kita begitu?

Boring rasanya kalau aku tak menaip dalam blog ni..

New entry ni ku nak berbicara tentang erti kemanusiaan dalam diri kita...agak-agak kita semua berperi kemanusiaan tak...

Macam mana kalau kita nampak sorang nenek tua yang berjalan menggunakan tongkat nak lintas jalan...korang rasa korang tolong lintaskan  ke tolong tengok jerk..atau dalam hati berkata   'kesian nenek tu...dah tahu banyak kereta naik la jejantas.' Pernah tak fikir kenapa nenek tua tu tak mahu naik jejantas...







Macam mana pulak kalau kita nampak budak kecil bawah bekas tupperware dan minta sedekah kat kita
"Kak,saya 2 hari dah tak makan.." kata budak kecil tu...
Agak-agak apa yang korang akan lakukan...senyum je ke kat budak tu...belikan makanan untuknya atau sekadar buat bodoh jerk...
sesungguhnya mereka manusia yang tidak bernasib baik

 Kalau kita nampak orang gila tepi jalan mesti kita semua takutkan...sebenarnya mereka juga sama macam kita cuma mereka telah ditentukan untuk jadi seperti itu...kadang-kadang ku pelik melihat sesetengah manusia lain menganggap mereka sebagai pembawa masalah kepada dunia..ini melalui pemerhatian ku,kita tak boleh melayan orang gila seperti penjenayah..mereka tak buat salah pun dan kita mesti ambil berat tentang mereka dan jangan menggunakan kekerasan...


Ini belum masuk kes buang bayi dalam masyarakat kita..benda ni dah jadi macam biasa berlaku...yang terbaru aku baca dalam paper seorang wanita menarik kepala bayinya sampai putus..WTH!!!kenapa kau buat macam tu sekali padahal bayi tu hasil dari perbuatan gatal kau dengan lelaki tak berguna...bak kata pepatah...pandai buat pandailah tanggung..anak adalah anugerah tuhan yang tak ternilai...kalau pun tak nak jaga,,apa kata kau bagi kat orang yang nak jaga bukan membuang mereka kat tempat pembuangan sampah dan menjadi hidangan binatang-binatang liar....




ini baru sedikit..masih banyak lagi sikap kita yang mencerminkan sifat tidak berperikemanusiaan terhadap kita sesama manusia...jadilah insan yang berakal dan mengahrgai sesama kita

4 comments:

fahmie firas said...

Best entry nie
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

Ayien said...

Fahmi:tQ...nnt saya akan BW ke blog awak....
salam kenal juga...=)

Pembawa_Wacana said...

Kes buang bayi tu susah nak bendung..... sebab ianya bermula dari awal kehidupan... iaitu dari bayi juga.... Tercemar bayi tu...maka susah la nak bendung masalah nie... Terbawa-bawa ke alam remaja...dan bayinya dibuang sebab salah dirinya...

Ayien said...

Betul tu...kita memang sentitif sikit bila kes buang bayi ni..tak tenang kehidupan mereka buat macam tu..

♥Nuffnang:TABUNG CINTAKU♥

♥BLOG BERFUNGSI SEJAK♥

Daisypath Happy Birthday tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...