Google+ Followers

Monday, 4 November 2013

Muncul lagi

Assalamualaikum.

dah berapa bulan tak menulis rasa kekok pula nak bercerita. Alhamdulillah saya masih diberi peluang untuk bernafas dibumi Allah ini.
Jadual kerja sekarang sangat padat, kadang2 kena buat double duty rasa penatnyalah badan time tu. so far tiada masalah dengan kerja kalau ada pun kecik2 je masih boleh dikawal. :)

Yang penting saya happy

Friday, 26 April 2013

Hero ku Izzue Islam

Lama dah tak mengupdate entry baru. sekarang makin sibuk dengan kerja -kerja dan kerja memang jarang ada masa untuk diri sendiri..

Tapi sekarang kita bukan nak bercerita pasal kerja tapi pasal IZZUE ISLAM. eh?? haha jujur ni dah terlebih suka kan abang sorang ni. sejak bila?? sejak SEBENARNYA SAYA ISTERI DIA. =)

Sebenarnya dari dulu dah minat cuma sekarang bila tengok dia jadi hero dan sweet sweet dengan Tiz Zaqyah makin meminatilah jawabnya.Apa lagi novel tu memang novel kesayangan kita.

Izzue Islam atau nama sebenarnya Muhamad Izzul Islam merupakan salah seorang anggota kumpulan FORTEEN berasal dari Kota Bharu Kelantan yang bergiat aktif dalam lakonan dan nyanyian. memang bakat dia dalam bidang lakonan kita tak nafikan. Memang boleh jadi pelakon yang disengani satu hari nanti.Suara dia memang kita kurang dapat dengar dalam FORTEEN tapi bila Izzue menyanyi dalam drama BUNGA MERAH PUNYA sumpah kita melting gilerr.......cair kot.. hahaha

Banyak drama dan filem dia yang kita dah tengok.Antaranya

Jangan Ambil Padang Kami
Pegang watak sebagai Roy bekas anak flat yang sukakan Mai.Tapi Mai sukakan Beto.

Senyuman Di Kuala Lumpur.
watak Asmadi tu memang kenalah, dah Izzue pun memang anak Kelantan so dialek dia tu memang pekat susoh nak pahey tapi best cerita tu.

Duri.
Watak Hazim yang kecewa cinta memang buat kita menangis terutama part dia menangis mengadu kat ibu dia and  last bila dia hisap dadah. dalam novel watak tu nampak jahat tapi dalam tv buat kita kesian.

29 Februari
Filem ni Izzue jadi Razak. Kawan Budi yang buta.Persahabatan Razak dengan Budi dalam ni memang terbaik dan yang penting melalui filem ni Izzue menang anugerah Pelakon Harapan FFM tau. TAHNIAH!!!!!

Banyak lagi drama dengan filem cuma yang ni kita betul-betul ingat.
Nak tahu warna kesukaan Izzue adalah Biru. Memang sama dengan kita. Fanatik BIRU sampai satu almari penuh baju biru.. betul ke IZZUE??
apa pun kita mendoakan dia sukses dalam dunia seni yang dipilih.

Kita berharap sangat dapat face to face dengan Izzue Islam satu hari nanti..bila dan dimana entah lah...huhuhu










Thursday, 7 February 2013

Serangan jantung atau Myocardium Infact



Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak berkongsi sedikit tentang apa yang saya pelajari mengenai penyakit yang selalu dialami golongan tua sekarang. Serangan Jantung atau Myocardium Infact.(MI)

Myocardium Infact berlaku apabila kematian tisu otot dibahagian jantung disebabkan terputusnya bekalan darah kebahagian tersebut.

Antara faktor penyebab utama kejadian ini adalah 

1. Atherosclerosis -penyempitan pada salur darah utama (coronary artery) yang membekalkan darah ke otot jantung berpunca dari lemak atau kolestrol.

2. Emboli / thrombus (darah beku) - Penyumbatan di salur darah utama dan menyebabkan bekalan darah terputus.

Antara tanda-tanda seseorang mengalami serangan jantung adalah:

1. Sakit di dada merebak kebahagian leher dan bahu sebelah kiri sehingga ke lengan kiri.
2. Muka kelihatan pucat
3. Berpeluh ,kulit sejuk(peluh bercirikan melekit, berlengas dan)
4. Susah bernafas
5. Nadi menjadi cepat,lemah dan tekanan darah menurun
6. Loya dan muntah akibat kesakitan yang dialami.




Rawatan segara!!!

Rehatkan mangsa dan dan segera hantar kehospital untuk diberi rawatan seterusnya
Biasanya apabila pesakit disyaki mengalami serangan jantung akan diberi suntikan untuk melegakan kesakitan.
Pesakit juga akan diberi ubatan cair darah untuk memudahkan perjalanan darah.
Pemberian oksigen juga mampu mengurangkan kesakitan dan melegakan kebimbangan pesakit.

Nasihat kepada mereka yang pernah mengalami serangan jantung:

Berhentilah merokok dan elakkan kerja-kerja yang membebankan. Kawal pemakanan kerana ia salah satu faktor utama penyebab serangan jantung.
Teruskanlah ubatan yang telah disyorkan oleh doktor dan jangan berhenti mengambilnya tanpa arahan doktor.
 
Rawatan lain yang selalu disyorkan oleh doktor adalah

Angiogram biasa akan dijalankan untuk mengetahui tahap keterukan penyumbatan dan samaada pemasngan ballon boleh dilakukan atau tidak.Biasanya pesakit yang mempunyai lebih dari 2 salur darah tersumbat akan disarankan menjalan CABG

 CABG atau bypass iaitu pembedahan mengantikan salur darah yang telah tersumbat dengan salur darah baru yang diambil dibahagian kaki. semasa pembedahan jantung akan dihentikan dengan larutan kalium yang tinggi dan seterusnya mesin akan mengambil alih tugas jantung mengepam darah ke anggota badan sementara doktor akan membaiki salur darah yang tersumbat itu.




Sayangilah jantung anda dan sentiasa ingat mereka yang menyayangi diri kita jadi jangan lupa mengambil ubatan mengikut waktu yang ditetapkan dan berhentilah merokok.




Sunday, 27 January 2013

Cerita Tahun Baru

Assalamualaikum pembuka bicara.


Pejam celik pejam celik rupanya sudah ke tahun 2013. Saya bermula di sini dari seorang student kolej dan sekarang dah bekerja pun.Rasanya banyak yang telah saya kongsikan disini macam-macam cerita yang kadang-kadang tak payah cerita pun tak apa. haha


Sebenarnya saya nak kongsi cerita dari saya mula dapat kerja diulang ya dapat kerja dan apa yang saya lalui sekarang.hahaha :D

Lepas je graduate saya cuba 2-3 kerja juga untuk support duit poket sebelum dapat kerja yang bersesuaian dengan kelayakan saya.Kalau sekadar nak menganggur memang boringlah so baik saya habiskan masa dengan aktiviti berfaedah.

Kerja yang pertama saya di restoran makanan segera yang disukai ramai. Saya mengaku saya tak boleh bekerja dibawah tekanan,ramai orang dan mendesak dan masa tu cepat je mood akan berubah. Itu salah satu kelemahan saya tapi tak bermakna saya memilih kerja ataupun fussy cuma kadang-kadang situasi banyak mempengaruhi perubahan sikap seseorang dan ia berlaku pada saya.

Akhirnya lepas pergi temuduga kat sebuah hospital ni.1 bulan kemudian dia orang call suruh saya datang ke hospital untuk ambil uniform dan saya dikehendaki datang bekerja pada keesokan harinya. Masa tu memang bersyukur sangat sebab lepas 6 bulan merungut,menyesal dan bising-bising tak dapat kerja akhirnya saya dapat juga jadi jururawat.

Bila saya dapat kerja ni saya azam akan mencuba yang terbaik dan melakukan tugasan dengan ikhlas sebab kerja sebagai nurse ni bukanlah semudah salin pampers atau mandikan pesakit tapi lebih kepada macam mana saya melayani mereka supaya mereka cepat sembuh dan berasa selesa dengan saya. Dan kerja macam ni juga bahaya dan saya perlu teliti dan berhati-hati sebab kita bekerja untuk selamatkan nyawa mereka.


Sampai sini dahulu entri kali ini.sambung entri akan datang k. ;)






Saturday, 26 January 2013

Dari novel ke layar kaca- Sehangat Asmara

Assalamualaikum pembuka bicara.
Lama sangat rasanya meninggalkan blog ni sehinggakan jadi buntu kejap sebab banyak yang dah berubah.
new version katanya. :0 untung saya jenis cepat belajar.

Kali ni nak bercakap pasal drama bersiri terbaru kat astro mustikaHD SEHANGAT ASMARA yang diadaptasi dari novel tulisan aisya sofea. my fav novelist itu.

Sejak disiarkan bermula minggu lepas saya dapat rasakan jalan cerita dan percintaan Kay dengan Nal.paling suka bila pertemuan semula Kay dengan Nal lepas 9 tahun rasa macam 'yes Kay,kau kena tuntut hak kau' padahal memang dah tahukan semua yang berlaku memang ada dalang yang merancang.

Drama Sehangat Asmara mempunyai 33 episod dan bersiaran setiap isnin hingga rabu pada pukul 10malam selama 30 minit.
Lakonan mantap Rita Rudaini, Ady Putra,Izreen, Shahrizal, dan ramai lagi...:)

Sinopsis:

pandang pertama Kamalia Nalwa dan Zainal Arief memutikkan cinta dan berakhir dengan perkahwinan di London tanpa restu keluarga. 

Kebahagiaan mereka tiba-tiba terhenti. Zainal terpaksa pulang ke tanah air dengan janji bahawa dia akan kembali lagi. Selama sembilan tahun lamanya, Zainal tidak pernah pulang sedangkan Kamilia terus menanti dengan air mata dan sengsara.

Tanpa diduga, Zainal munc...ul kembali. Datangnya untuk menuntut Misya, anak comel yang selama ini 'disembunyikan' oleh Kamilia. Dendam kesumat Kamilia terhadap Zainal tidak pernah padam. Anehnya, 'dendam rindunya' terhadap lelaki itu lebih kuat dan mengusik perasaannya.

Benarkah dia membenci lelaki itu? Hipokritkah Zainal ketika mengatakan bahawa hanya Kamilia yang bertakhta di hatinya?
scroll hingga ke bawah untuk dengan ost sehangat asmara







FOLLOW ME AT TWITTER http://twitter.com/ainism_
credit gambar: FB fanpages Sehangat Asmara

♥Nuffnang:TABUNG CINTAKU♥

♥BLOG BERFUNGSI SEJAK♥

Daisypath Happy Birthday tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...