Google+ Followers

Tuesday, 24 May 2011

Apa kaitan kortisol,buncit dengan stress??

HI kawan-kawan...hari ni ayien nak cerita sikit tentang kesihatan..disebabkan ayien punya berat badan semakin melambung naik ayien terbuka hati untuk mencuba beberapa tip yang diberi pada ayien....
jom kita cerita tentang tajuk entry kali ni..


kortisol ?? 
kortisol tu adalah adalah hormon yang terhasil dari kelenjar adrenal kita kat buah pinggang kita.kortisol akan terhasil bila kita stress dan low level of blood glucocorticoid(kira macam gula kurang la..)..salah satu fungsi hormon ni jugak adalah menyebabkan lemak berkumpul di bahagian perut apabila ia dihasilkan terlampau banyak...kiranya ia sebagai faktor penyebab ramai orang menjadi buncit dan gemuk...


stress ??
stress adalah tindakbalas fizikal,emosi dan mental terhadap sesuatu yang diluar kemampuan dan keupayaan seseorang...contohnya pelajar kolej la..nak dapatkan gred yang tinggi kena berusaha keraskan..macam-macam dibuat..itu yang menyebabkan dia mengalami stress...


buncit ??
Memang kebanyakkan orang Malaysia sekarang mengalami masalah ni...maybe kita boleh link kan dengan stress sebab stress menyebabkan hormon kortisol meningkat menyebabkan buncit..kadang-kadang nampak je kurus tapi perut tetap nampak buncit..kadang-kadang boleh menyebabkan hilang keyakinan diri tapi ada jugak yang tak kisah dengan perut buncit...=)




Punca seseorang tu mengalami STRESS..banyak faktor sebenarnya...


1. Pekerjaan-
banyak kerja yang perlu disiapkan ataupun waktu kerja yang sangat panjang..
2. Masa-
Terlambat atau mengejar masa
3. Jam
ini memangkerap lah berlaku....nak nak yang tinggal kat KL...mesti hari-hari stress sebab jam...so kena pandai arrange masa..
4. Keluarga-
masalah dengan suami,anak-anak, ibu bapa dan juga adik beradik...
5. Bentuk Badan-
Terlalu nak kurus dan cantik....stress la kan..
6. Wang
Bila hujung bulan je mesti stress sebab duit dan habis so kena la pandai berjimat...=)


Tanda seseorang mengalami stress




Fizikal-
rasa pening kepala,sakit belakang,cirit birit,telapak tangan berpeluh,tangan mengigil,sakit otot..
Emosi
gelisah,marah,suka bertengkar,berdepan masalah,sedih




Macam mana kita nak elakkan stress


banyak sebenarnya kita boleh lakukan untuk elakkan stress atau lawan stress tu contohnya

1.ceritakan pada orang yang kita percaya masalah yang kita alami dan minta pendapat mereka
2. berlawak..tengok citer lawak pun oke jugak...jambu ke jozan ke sampai korang tergelak..hehehe
3. Bertenang...jangan tergopoh-gopoh...jangan asyik nak cepat sampai korang rasa stress memanjang
4. Kurangkan makanan yang boleh menyebabkan stress seperti kafein,nikotin,gula dengan alkohol...
5. Kalau boleh elakkan stress supaya korang tak stress...
6. Buat yoga....meditasi yang baik..korang boleh relak jerk.,..
7. Seimbangkan waktu kerja dengan peribadi...jangan stress kan diri sangat..



sebenarnya banyak faktor lain yang menyebabkan kita stress mesti adakan yang korang alami tak tersenarai kat sini..tapi nasihat ayien kita kena pandai manage stress kita,jangan la marah-marah..cakap macam tu..ayien pun cepat marah tu yang ada masalah jugak ni..huhu....

No comments:

♥Nuffnang:TABUNG CINTAKU♥

♥BLOG BERFUNGSI SEJAK♥

Daisypath Happy Birthday tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...